Piatim seminaristom udelil arcibiskup J. Babjak diakonát

01.06.2008 Prešov

Prešov 1. júna (TASR) - Archijerejskou svätou liturgiou vyvrcholilo dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove prijatie diakonátu - prvého stupňa kňazstva, ktorý prijali piati seminaristi. Udelil im ho prešovský ...
"Spomínaná prastará služba má svoj pôvod už v apoštolských časoch, kedy boli ustanovení siedmi diakoni pre službu pri stoloch, aby sa apoštoli mohli plne venovať modlitbe a službe slova. Diakonská služba tak umožňuje diakonovi vo veľkej miere uviesť do praxe Ježišove slová: Kto chce byť medzi vami najväčší, nech je sluhom všetkých, " uviedol pre TASR hovorca prešovskej eparchie Ľubomír Petrík. Dodal, že najprv boli kandidáti predstavení biskupovi, potom v sprievode svojho duchovného otca trikrát obišli oltár a bozkávali jeho štyri rohy. Týmto úkonom naznačili svoje zasnúbenie s oltárom, v ktorého tesnej blízkosti budú odteraz vykonávať diakonskú službu. Potom nasledovala podstatná časť diakonskej vysviacky – svätiteľ kládol na hlavu svätenca omofor (časť liturgického rúcha biskupa, ktorý predstavuje stratenú ovečku, ktorú dobrý pastier nájde a dá si ju na plecia) a ruky a ustanovuje ho na túto službu. Obrad svätenia zavŕšili odovzdaním predmetov- evanjeliára a kadidla.
Noví diakoni gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Igor Čikoš z Lastoviec, Marek Kaľata z Malcova, Ján Makaj z Humenného, Matúš Nastišin zo Svidníka a Jozef Šofranko z Miňoviec budú o dva týždne 15. júna vysvätení za kňazov.
 

Vyberte región